Glansriek

Glansriek: fonkelnieuw aan het Limburgstalige front!

Glansriek is een project waarbij een hoofdrol is weggelegd voor muzikanten die al heel wat jaren meedraaien in de Limburgse muziekwereld.

Onder de vleugels van Limbo Project is dit project tot stand gekomen en is inmiddels een geheel eigen leven gaan leiden. Roger van Zundert is de motor achter Limbo Project en ook achter de formatie ‘Glansriek’.

De naam ‘Glansriek’ is zorgvuldig gekozen. Het project bestaat nl. uit leden met een ‘glansrijk’ muzikaal verleden, veelal in de wereld van ‘dansorkesten’. Muzikanten die hun ‘glans’ nog lang niet verloren hebben en zich ‘rijk prijzen’ muziek te mogen maken.

‘Glansriek’ bestaat op dit moment uit Fer Hendrix uit Swartbroek, 76 jaar jong en in de regio het meest bekend van het roemruchte orkest ‘The Blue Comets’. Fer is een multi-instrumentalist, maar blinkt op deze eerste productie uit op zijn steelguitar.
Het andere lid is Frits van Pol uit Roggel, 60 jaar jong en bekend in de regio van o.a. het vroegere dansorkest ‘The New Boys’ en de voormalige band ‘Sjeng & the gang’. Alhoewel Roger een belangrijk deel heeft in het ontstaan van ‘Glansriek’ en in de productie van de single maakt hij er geen deel van uit.

Debuutsingle ‘Neet anges’

 

Het verhaal begint simpelweg zoals ieder liedje met een idee, in dit geval ontsproten uit het brein van Roger. Tekst en muziek ontstaan, en langzaam wordt duidelijk dat het een onvervalst countrynummer gaat worden. Hierbij denkt Roger meteen aan oude vriend Frits van Pol, gelijk wordt daarbij een oude belofte om samen ‘ooit’ countrymuziek te gaan maken ingelost.
Countrymuziek vraagt uiteraard om een ‘steelguitar’ en Frits oppert om Fer Hendrix uit Swartbroek te vragen. Zo gezegd zo gedaan. Ondanks dat Fer al jarenlang zijn geliefde instrument niet meer heeft bespeeld wordt de uitdaging aangenomen.
De avonden met Fer en Frits waren gezellig, Roger luisterde naar de verhalen van beiden mannen die in hoogtijdagen 3 avonden per week op pad waren met hun dansorkesten. De passie voor de muziek hebben ze nog lang niet verloren, sterker nog… het is alsof er nieuwe energie wordt ‘aangeboord’ door dit project. Mooi om te zien.
De studio van Limbo Project wordt gebruikt voor de opnames, en beetje bij beetje ontstaat een lied naar tevredenheid. Een zeer herkenbare tekst voor velen, uit het leven gegrepen. Opvallend is hoe goed countrymuziek zich leent voor het Limburgs dialect. Een hoofdrol zeer zeker voor de steelguitar, die je nog verder het verhaal in trekt.

Luister naar ‘Glansriek’ met hun debuutsingle ‘Neet anges’.